Kiderült, mi okozza az első trimeszter reggeli rosszulléteit

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.20 | Anyaság | Olvasási idő: 4 perc
Kiderült, mi okozza az első trimeszter reggeli rosszulléteit

A várandósság gyakori mellékhatása az első trimeszterben jelentkező reggeli rosszullétek, a hányinger és hányás. Az egyik legfrissebb kutatás szerint nagy valószínűséggel egyetlen hormon áll a kellemetlen tünetek mögött – írja a Healthline.

A Cambridge Egyetem kutatói által végzett kutatás eredményeit a Nature című folyóiratban publikálták. A felfedezés azért is jelentős, mert az új információk birtokában lehetőség nyílik a reggeli rosszullétek hatékonyabb kezelésére.

A kutatók szerint a GDF15 nevű hormon – amelyet a magzat termel -, okozhatja azt a hányingert és hányást, amelyet a terhességek hetven százalékában tapasztalnak a nők.

A kutatók megállapították, hogy a rosszullét mértéke közvetlenül összefügg azzal, mennyi hormonnak volt kitéve az anya a terhesség előtt, valamint azzal, mennyi hormont termel a magzat. A terhesség előtti korlátozott kitettség súlyosabb első trimeszteres rosszullétet okozhat, amit hyperemesis gravidarumnak neveznek és súlyos esetben dehidratációt okozhat, extrém esetben pedig halálos kimenetelű is lehet. A kutatás azt sugallja, hogy a GDF15-re való terhesség előtti kitettség növelheti a női ellenálló képességet, és csökkentheti a reggeli rosszullét súlyosságát.

Mi a kapcsolat a reggeli rosszullétet okozó hormon és a terhesség között?

A tanulmány megjegyzi, hogy a GDF15 kis mennyiségben minden terhességen kívüli szövetben termelődik. A magzat magas GDF15-szintje viszont egy evolúciós jelzés, amely az anya agyának jelezheti az első terhességi hónapokban, hogy bizonyos ételek magasabb kockázatot jelentenek. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a várandós nők többsége nem kíván bizonyos ételeket. Hozzá kell viszont tenni, hogy a szakemberek szerint további kutatásokra van szükség, az ok-okozati összefüggés pontosabb megismeréséhez.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre a reggeli rosszullétben szenvedő nők számára?

Bár van néhány gyógyszeres kombináció a reggeli rosszullét kezelésére, még mindig nehéz teljesen semlegesíteni a hyperemesis gravidarum szélsőséges tüneteit. A B6-vitamin antihisztaminokkal kombinálva jól működhet mérsékelt hányinger és hányás esetén a terhesség alatt, és a Zofran nevű hányáscsillapító gyógyszer is sok évig stabil megoldás volt, amíg szívproblémákkal nem kezdték el kapcsolatba hozni.

A várandós nők szervezetének tanulmányozása a helyzet érzékeny jellegéből adódóan történelmileg nehézségekbe ütközik, az édesanyák és a kutatók is egyformán óvatosak. Sokáig úgy vélték, hogy a reggeli rosszullétet más hormonok, többek között az emelkedett ösztrogénszint vagy genetikai tényezők okozzák. Bár a tanulmány némi reményt nyújt az első trimeszter kellemetlen mellékhatásainak kezelésére, a mostani eredmények sem jelentik azt, megtalálták a csodafegyvert.

„Vannak más tényezők is, amelyek jelentősen hozzájárulnak a terhességekhez, mint például a pszichés oldal” – magyarázza Dr. Patricia Faraz szülész-nőgyógyász szakorvos. „Tapasztalataim szerint azok a nők, akik depresszióval vagy nem kívánt terhességgel küzdenek, sokkal több tünetet tapasztalnak. Véleményem szerintem ahogyan a probléma, úgy a megoldás is sok tényező kombinációjából adódik, de mindenképpen előremutató az eredmény” – tette hozzá.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!