Li Mengyi a kínai gyermekágyról: az anyáról se feledkezzünk meg!

Horváth Judit Horváth Judit | 2024.03.05 | Anyaság | Olvasási idő: 10 perc
Li Mengyi a kínai gyermekágyról: az anyáról se feledkezzünk meg!

A várandós nőnek megkülönböztetett figyelem jár: figyel rá a családja, a baráti kör, óvja a társadalom, előzékenyek vele az utcán, a boltban. Aztán megérkezik a kicsi és ő kerül a középpontba, az anyáról mintha hirtelen mindenki elfeledkezne.

Persze az új jövevény is megköveteli magának a figyelmet – nagyon helyesen –, az édesanyja már kevésbé. Pedig rá a gyermekágy alatt is kiemelten kellene figyelni, hiszen nem csak kihordta gyermekét, de életet is adott neki, a terhesség és a szülés pedig megterheli a szervezetet, aminek időt kell adni a regenerációra. Li Mengyi most a kínai gyermekágy hagyományairól mesél.

Nem véletlen, hogy hat hétig tart a gyermekágy, amíg az édesanyának – ideális esetben – csak a kicsire és a pihenésre, testi-lelki felépülésére kellene koncentrálni.

„Kínában még ma is szentnek és sérthetetlennek tartják a szülést követő időszakot: ha az édesanya hüvelyi úton szült, úgy 42 napig, császármetszés után 58 napig kell szigorúan pihennie” – magyarázza a régóta Magyarországon élő, kínai származású Li Mengyi gasztrovlogger, üzletasszony. „Sok követőm írta, hogy Magyarországon, kisebb faluhelyen, vagy nagyon összetartó családoknál ugyanúgy vigyáznak az anyára. Ám sajnos úgy látom, ez egyre kevésbé jellemző” – teszi hozzá.

Mintha a közeli hozzátartozók és maguk a nők is elfeledkeznének róla, hogy a szülés egyenrangú egy komoly orvosi beavatkozással – ha egy nagy hasi műtét után több hétig lábadozik valaki, akkor a szülés után miért nem engedhetjük meg magunknak ezt a „luxust”?

Mengyi tavaly augusztusban adott életet második kislányának, Viviennek, és ahogyan az első gyermekénél, Adélnál, úgy most is gyermekágyi szakápolót fogadott a család.

Ápoló, dietetikus, babysitter

Magyarországon a kínai szakápolók száma limitált, a kínai közösség tagjai, 10-15-en végeznek ilyen munkát itthon. Bizalmi állásról lévén szó, szájhagyomány útján terjed az itt élő kínai családok között, ki az igazán jó szakember.

„Sokan babysitterből képzik át magukat szakápolóvá, ám aki nálunk volt, ő Kínában tanult, neki hivatalos, szakmai papírja is van a tudásáról.”

Mivel Mengyi édesanyja Kínában nőtt fel, adta volna magát, hogy ő a gyermekágyas „ápoló”, Mengyi és a férje mégis a szakember mellett döntöttek.

„Nem szerettem volna a közel hatvan éves édesanyámat ennyi feladattal fárasztani, emellett pedig vonzó volt, hogy a szakápoló naprakész tudással rendelkezik, míg édesanyám utoljára több mint 30 éve foglalkozott aktívan kisbabával – azóta sokat változott a világ. Persze így is rengeteget segített, sokat volt és van azóta is mellettem, mellettünk. A kínai gyermekágyas ápoló viszont a nap 24 órájában velünk van, gyakorlatilag beköltözik hozzánk hat hétre. A férjemnek, aki magyar, először furcsa is volt, hogy egy idegen él velünk, de olyannyira megszerette az ápolónkat, hogy a második gyereknél is őt választottuk, sőt nem hat, hanem nyolc hétre költözött hozzánk.”

Nem házvezetőnő, neki az a feladata, hogy az anyára és a babára figyeljen. Ápoló, babysitter, dietetikus egy személyben. „Szigorúan betartatta a pihenést: ezalatt az idő alatt csak keveset mozogtam, nem végeztem fizikai munkát, nem emeltem nehezet, sokat feküdtem, csak arra figyeltem, hogy a babát megetessem és pihenjek” – magyarázza Mengyi. „A szakápoló főzött, segített a szoptatásban, fürdetésben, vigyázott a kicsire, míg én fejtem, ettem, pihentem.”

Gondoskodott arról is, hogy ne csak a baba, de Mengyi is mindent megkapjon, amire csak szüksége van.

„A kínai hagyományok szerint szigorúan kerülni kell a hideget, ami nem csak a szoba vagy a kinti hőmérsékletet jelenti: nem érintkezhettem hideg tárgyakkal, klímát csak gyenge fokozaton használtunk, télen egyáltalán nem szabad kimenni a szabadba, nyáron is csak keveset, óvatosan, nehogy megfázzunk ebben az időszakban. Az például eleinte nagyon furcsa volt, hogy a hajmosásra is szigorú szabályok vonatkoznak, nem moshattam meg egyedül a hajamat, az ápoló jött, melegített gyömbéres vizet, ő öblítette le ezzel a sampont, majd csomagolta be meleg törölközőbe a fejemet, nehogy megfázzak” – meséli nevetve.

„Évezredekkel ezelőtt a kínai nők nem is moshattak hajat 40-50 napon keresztül a szülés után, hiszen erre csak a közfürdőben volt lehetőségük, a házat pedig nem hagyhatták el. Kínában szigorúan veszik azt is, hogy az édesanyának nem szabad mérgelődnie, sírnia, úgy tartják, attól elmegy a tej. Persze ebben az időszakban a hormonok rengeteg érzelmet hoznak elő az emberből, de a környezetem nagyon figyelmes és türelmes volt velem, azon dolgoztak, hogy a lehető legnyugodtabban teljenek a napjaim.”

Kisgyermekes édesanyaként persze ott van nem csak a fizikai felépülés fájdalma, a fáradtság, a már említett, megvadult hormonháztartás, de a rengeteg bizonytalanság, félelem is, hogy nem tudjuk megfelelően ellátni a kisbabát. Első gyereknél, tapasztalat nélkül kifejezetten erős ez a félelem.

„A szakápolóm naprakész tudása megnyugtatott, biztos kezekben éreztem nála a gyermekemet. Ő mutatta meg, hogyan gondoskodhatok jól a kicsiről, pelenkázás, fürdetés, szoptatás terén is– mire letelt a hat hét, magabiztos édesanya voltam nélküle is.”

Persze a gond nem ritkán az, hogy maguk az édesanyák sem tudnak belelazulni a helyzetbe, lelassulni néhány hétre. Mengyinek a második gyereknél ez már kevésbé okozott gondot: sokat feküdt, pihent.

„Igyekeztem nem túl megerőltető mozgásokat végezni, sokat feküdtem, volt, hogy az ágyból dolgoztam. Számomra a munka mentális kikapcsolódás, élveztem, hogy megmutathatom a követőimnek, mit eszek, hogy telik a kínai gyermekágy, mindez mentálisan feltöltött. Ahogyan az is, ha többen vannak körülöttem: a szakápolóm mellett sok időt töltött velünk és az unokákkal az édesanyám, anyósom, ők a háztartásba segítettek be. A férjem az első gyereknél még 9-5-ig dolgozott, de mikor Vivien született, már vállalkozóként maga osztotta be az idejét, sokat lehetett Adéllal itthon, ő volt például vele az óvodai beszoktatáskor is.”

Gyógyító finomságok

Mengyi életében fontos szerepet töltenek be az ételek, a kínai gyermekágyas menüt azonban ő sem ismerte korábban. A szakápoló e téren is sokat tanított neki.

„Hatalmas segítség volt, hogy a nap minden étkezése egészséges, tápláló alapanyagokból állt össze, nem kellett sem a főzéssel foglalkoznom, sem azon gondolkodnom, hogy éppen mi kerüljön az asztalra. Persze utánaolvastam, hogy a kínai orvoslás mit javasol a gyermekágy heteire, de teljes mértékben a szakápolóra bíztam magam.”

A kínai gyógyászat az ételeket természetüknél fogva jeges-hideg, meleg-forró és semleges kategóriákra osztja – amely nem azok hőmérsékletére utal, hanem arra, hogy milyen hatással van az ember szervezetére elfogyasztásuk után. A szülés utáni étrend a meleg és semleges ételekből áll, magyarázza Mengyi, fogyasztanak a kismamák bőségesen csirkehúst, marhahúst, tojást, belsőségeket, sötét leveles zöldségeket, gyömbért, szezámolajat, ginsenget – hogy csak néhányat említsünk. A hideg és nyers ételek ilyenkor tiltólistára kerülnek.

„Egyre több hagyományos kínai alapanyag érhető el itthon, de nem minden, ezért amikor várandósan utoljára Kínában jártam, már a gyermekágyra készülve szereztem be bizonyos alapanyagokat, fűszereket, gyógynövényeket. Egy magyar gyomornak lehet, hogy néhány étel furcsa, szokatlan, én mindet nagyon szerettem, az összeállított menü nagyon ízletes és változatos volt, annak ellenére, hogy a szakápoló minimális sót használt. Igaz, volt közte olyan fogás, amit magamtól nem főznék meg egy egyszerű hétköznapon. A gyógyhatását azonnal éreztem, már a negyedik héten olyan energikus voltam, mint a szülés előtt.”

Testben és lélekben is épen

A hat hét pihenő mind fizikailag, mind mentálisan feltöltötte az édesanyát. „A kínai gyógyászat úgy tartja, hogyha ebben az időszakban nem vagyunk elővigyázatosak, annak később lehet rossz hatása. Ízületi gyulladást, reumát okozhat, krónikus fájdalmakhoz, hajhulláshoz, fogproblémákhoz vezethet, amennyiben nem figyelünk a szervezetünk regenerálódására. Igyekeztem mindent betartani, hogy a gyerekeim egy egészséges, kiegyensúlyozott anya mellett nőhessenek fel. Tudom, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy szakápolót fogadjon, ahogyan azzal is tisztában vagyok, hogy sokan szeretnek ilyenkor csak maguk, szűk családi körben lenni, vagy a kezükből sem akarják kiadni a kisbabájukat. Mégis, arra biztatok mindenkit, kérjen segítséget és fogadja is el azt. Akár a családtól, barátoktól. Ebben az időszakban nem az a fontos, hogy takarítsunk, főzzünk – kérjük meg a közeli hozzátartozóinkat, segítsenek be a házimunkába, hogy nekünk tényleg csak a babával és magunkkal kelljen foglalkozni. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen szeretettel vettek körül a szakápoló mellett a férjem, a szüleim, édesanyámék: mindenki arra figyelt, hogy testi-lelki támaszom legyen.”

li mengyi - kínai gyermekágy - anyaság - online női magazin

Kép: Jókuti Fruzsi

További információkért, receptekért kövesd Mengyi Instagram oldalát!

(Kiemelt kép: Jókuti Fruzsi)

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!