5 szokatlan tünet, ami vashiányra utal

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.27 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
5 szokatlan tünet, ami vashiányra utal

A vashiány alattomos állapot: a tünetek fokozatosan jelentkeznek, így kezdetben a legtöbben ügyet sem vetnek rá, ráadásul általánosak, így könnyű azt feltételezni, más okozza őket.

Amennyire gyakori – a nők mintegy 30 százalékát érinti, kialakulása pedig négyszer gyakoribb, mint a férfiaknál -, a vashiány megelőzése olyannyira egyszerű lenne: helyes táplálkozással, kiegyensúlyozott étrenddel megfelelő mennyiségű vasat juttathatunk szervezetünkbe. Ha kiegyensúlyozott étrendet folytatsz – olyat, amely tartalmaz sötét zöld leveles zöldségeket, hüvelyeseket, vörös húst, szárnyast, tojást, halat, teljes kiőrlésű gabonákat, diót és szárított gyümölcsöket -, akkor viszonylag könnyű lehet elegendő vasat bevinni csak az étrendből. A csökkent vasbevitel mellett a fokozott felhasználás, elégtelen felszívódás és fokozott vérvesztés is okozhat vashiányt, ezért a tünetek észlelése esetén érdemes mielőbb szakorvosi vizsgálatot kérni.

A vas legfontosabb feladata az életműködésekhez szükséges oxigén eljuttatása a szervezet valamennyi sejtjéhez.

Vas nélkül a sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez, csökken a vérképzés, de ugyancsak vasra van szükség az immunrendszer, az agy, a vázizmok és a szívizomzat normális működéséhez is.

Melyek a vashiány leggyakoribb jelei?

Itt kezdődnek a dolgok bonyolulttá válni. A vashiány valóban okozhat jellemző tüneteket – de közülük sok olyan gyakori, hogy könnyen más okoknak is tulajdoníthatóak, például az elégtelen vízfogyasztásnak, a B12-vitamin hiányának vagy a hormonális ingadozásoknak.

A vashiány enyhébb eseteiben főleg a kábaság, kimerültség, fáradékonyság, fizikai gyengeség jellemző, emellett jelentkezhet még sápadtság, fejfájás, szédülés, légszomj is. Ilyenkor jellemzőek lehetnek a hideg kezek, lábak vagy fokozott ingerlékenység. Már viszonylag kisméretű vashiány esetén is felléphetnek tanulási nehézségek, viselkedészavarok és étvágytalanság.

A vashiány felismerését nemcsak az nehezíti, hogy a tünetek viszonylag általánosak, de a fokozatos megjelenés is, így könnyen természetessé válik a kellemetlen állapot anélkül, hogy vashiányra gyanakodnánk. Az általános tüneteken túl nézzük, melyek azok a szokatlan jelek, amelyekkel a szervezet jelzi, érdemes odafigyelni a vashiány kialakulására.

Gyulladás a szájban

A vashiány okozhat olyan kellemetlen tüneteket a szájban, mint a nyelv duzzanata, gyulladások, az ízek érzékelésének változása.

Száraz, repedezett ajkak

Ha nincs elég ajakbalzsam, ami képes lenne hidratálni az ajkaidat, érdemes vashiányra gyanakodni. A vashiány következtében gyakori a szájak sarkának berepedezése, illetve a nyelv- és szájszárazság is.

Törékeny köröm

Körmeink sokat elárulhatnak az egészségünkről. A gyenge és törékeny köröm valóban lehet tápanyaghiány, többek között vashiány jele is.

Furcsa sóvárgások

Étvágytalanság vagy éppen annak ellenkezője is előfordulhat a vashiány következtében, ahogyan furcsa, nem élelmiszer jellegű dolgok iránti sóvárgást is tapasztalhatsz, mint például agyag vagy föld. Utóbbi pontos oka nem ismert, a legtöbb elmélet szerint ilyenkor a hiányzó ásványi anyagokat próbáljuk ösztönösen pótolni.

Hajhullás

A hajad vékonyabb vagy kevésbé fényes, mint általában? Ez lehet a vas-hiány jele is, különösen akkor, ha vérszegénységgé alakul, ami tanulmányok szerint negatívan befolyásolhatja a haj egészségét. Amikor a hajhagymák nem kapnak elég oxigént, pihenő állapotba kerülnek, a haj pedig elkezd kihullani. A folyamat viszont visszafordítható a vashiányos állapot megszüntetésével.

A vashiány kezelése alapvető fontosságú az általános egészség, mentális és fizikai jóllét és az optimális kognitív funkciók biztosítása szempontjából, így ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztalod, érdemes mielőbb utánajárni és orvosolni a vashiányt.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!