A behívottak alig 2 százaléka megy el méhnyakrák-szűrésre

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.06.17 | Egészség | Olvasási idő: 2 perc
A behívottak alig 2 százaléka megy el méhnyakrák-szűrésre

Egyre több a daganatos megbetegedés a 45 évnél fiatalabb korosztály körében. Az RTL Híradójának nyilatkozó onkológus, Bittner Nóra újságírói kérdésre megerősítette, Magyarországon is évről évre egyre több fiatalt diagnosztizálnak daganatos megbetegedéssel.

A számok aggasztóak, az elmúlt harminc év során mintegy 80 százalékkal több a fiatal érintett – mellrák, heredaganat, gyomor-bélrendszeri, pajzsmirigy és hasnyálmirigy-daganatok fordulnak elő a leggyakrabban-, az éves szűrővizsgálatokon mégis kevesen vesznek részt.

“Nagyon kevesen járnak szűrésre” – mondja a szakember hozzátéve, hogy a számok valóban riasztóak.

A szakember elmondta, a megelőzés kiemelt fontosságú lenne, de méhnyakrák szűrésen például az állami rendszerben behívottak alig két százaléka vesz részt, de vastagbélrák-szűrésre vagy emlőszűrésre is csak az érintettek negyven százaléka megy el.

Bittner Nóra szerint a megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, a skandináv országokban például ez az arány hetven százalék körül van, így sokkal nagyobb eséllyel tudják olyan stádiumban felfedezni a rendellenes elváltozásokat, amikor azok még jó eséllyel gyógyíthatók. Ezzel szemben Magyarországon tíz esetből hat daganatot csak akkor fedeznek fel, amikor a szervezetben már áttétek is kialakultak és a gyógyulás esélye jelentősen csökkent.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!