A PCOS a kognitív hanyatlásra is jelentős hatással lehet

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.02 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
A PCOS a kognitív hanyatlásra is jelentős hatással lehet

A policisztás ovárium szindróma egy összetett, több szervet érintő kórkép, ami átlagosan minden tizedik nőt érint. A tünetek, mint például a rendszertelen menstruáció vagy a fokozott arc- és testszőrzet, régóta ismertek, egy friss tanulmány most viszont arra mutat rá, hogy PCOS a kognitív hanyatlással is összefüggésbe hozható.

A tanulmány, amelyet szerdán publikáltak a Neurology című szaklapban ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a krónikus állapot átlagosan minden tizedik nőt érinti a világon, de a WHO szerint ha azokat a nőket is hozzávesszük, akiknél nem diagnosztizálták a PCOS-t, akár a 70 százalékot is elérheti ez az arány.

30 éven át tartó kutatás

A mintegy 30 éven át tartó kutatásban közel ezer nő vett részt. A tanulmány résztvevői teszteket végeztek a memória, a verbális képességek, a figyelem és a feldolgozási sebesség terén. A figyelemteszten átlagosan 11 százalékkal értek el alacsonyabb eredményt azok, akiket PCOS-el diagnosztizáltak korábban, de a memória és a verbális képességek terén is alulteljesítettek.

„Bár a PCOS-t már összekapcsolták olyan anyagcsere betegségekkel, mint az elhízás és a cukorbetegség, amelyek szívproblémákhoz vezethetnek, keveset tudunk arról, hogy ez az állapot hogyan befolyásolja az agyi funkciókat és a mentális egészséget” – mondta Dr. Heather G. Huddleston, a Kaliforniai Egyetem PCOS-klinikájának és kutatási programjának igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.

„Az eredmények megerősítik, hogy a PCOS számos szinten befolyásolhatja a nőket, beleértve az életminőséget, a karrier sikerét és a pénzügyi biztonságot is” – tette hozzá.

Szakértők szerint az eredményeket ugyanakkor érdemes óvatosan kezelni, mivel azok egy potenciális következményt jelentenek, kognitív sebezhetőségeket, kognitív gyengeséget mutatnak, nem pedig károsodást”, azaz rosszabbul teljesítenek ezeken a teszteken, mint más nők, de nem károsítják a teljesítményt.

A tanulmány kimutatta ugyan a PCOS és a kognitív hanyatlás közötti kapcsolatot, de nem bizonyította, hogy az állapot hogyan okozza a kognitív hanyatlást – mondták a szerzők hozzátéve, hogy alapvetően azt láthatjuk, hogy mi történik, ha nem kezelik a PCOS-t.

A PCOS kezelésével ugyanis az agy egészségének megőrzését is lehet hosszú távon támogatni. Jelenleg nincs gyógymód a PCOS-re, de az életmódbeli változások segíthetnek a tünetek kezelésében. Ide tartozik a cukorbetegség és a vérnyomás kontroll alatt tartása, a rendszeres testmozgás, a koleszterinszint egészséges tartományban tartása, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és a rendszeres orvosi konzultáció is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!