A rendszeres hideg zuhany 7 pozitív hatása a szervezetre

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.04 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
A rendszeres hideg zuhany 7 pozitív hatása a szervezetre

A hideg zuhany gondolata nem különösebben csábító, szervezeted viszont hosszú távon meghálálja az elsőre kíméletlennek tűnő szokást.

Az anyagcsere, a mentális állóképesség fokozása, a stressz csökkentése és az ízületi fájdalmak enyhítése csak néhány a rendszeres hideg zuhany szervezetre gyakorolt pozitív hatásai közül.

Mindenekelőtt viszont nézzük, honnan ered a hidegvíz terápiás céllal való használata.

A hidegterápia eredete egészen az ókori Görögországig vezethető vissza, ahol főként pihenésre és szociális célokra használták. A jeges vizes merülés manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, elsősorban sportolók használják a regenerálódás segítésére. Nem kell feltétlenül ennyire drasztikus módszerben gondolkodni, már azzal is sokat tehetsz szervezetedért, ha reggel egy gyors hideg vizes zuhannyal indítod a napod.

A rendszeres hideg zuhany pozitív hatásai:

  • Krónikus ízületi fájdalmak és a szervezetben lévő gyulladások enyhítése,
  • Immunrendszer működésének fokozása,
  • Az anyagcsere fokozott működése,
  • Javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát
  • Segíti a depresszió tüneteinek enyhítését, a mentális állóképesség -, a stressztűrő képesség – és a koncentrációs képességek erősítését,
  • Fokozza a libidót,
  • Javul a bőr általános egészsége.

A hideg zuhany sokkhatásként éri a testet, ezáltal egyfajta „küzdj vagy menekülj” reakciót vált ki, amire többek között az adrenalin-, illetve a kortizolszint emelkedésével reagál a szervezet. Válaszreakcióként a fokozott hormontermelés mellett fokozódik a keringés és számos funkció aktivizálódik. Amint a bőr hozzászokik a hideg hőmérséklethez, felszabadulnak az „érezd jól magad” típusú hormonok, mint a dopamin, szerotonin és endorfin, amelyek boldogságot és mentális megújulást hoznak.

Mi a hideg zuhany legjobb módja?

Louisa Nicola neurológus tanácsa szerint lassan és fokozatosan érdemes haladni: kezdd fokozatosan, próbáld ki a hideg hőmérsékletet néhány másodpercig a zuhanyzás végén, fokozatosan állítsd a hőmérsékletet egyre hidegebbre, amíg még kényelmesnek érzed. Közben vegyél mély lélegzeteket, mozogj egy kicsit a zuhany alatt, hogy egyenletesen oszlasd el a vizet a testeden.

Az ideális vízhőmérséklet a fentiek szempontjából 15, vagy ennél hidegebb Celsius-fok. A test reggel érzékenyebb a hidegre, így kezdetben érdemes az esti rutinba beépíteni az új szokást. Ahhoz, hogy megtapasztald a hideg zuhany előnyeit, nem kell hosszú ideig vacognod, egy korábbi, Hollandiában készült tanulmány szerint napi 30-90 másodperces hideg vizes zuhany 29 százalékkal csökkentette a betegszabadságok számát a résztvevők körében. Kezdd néhány másodpercnyi hideg vízzel, az idő múlásával pedig a tested is alkalmazkodni fog és akár 30 másodpercig is bírni fogod a hideg zuhany alatt.

Kinek nem ajánlott a hideg vizes zuhany?

Azoknak, akik kardiovaszkuláris problémákkal, magas vérnyomással vagy más szívvel kapcsolatos problémákkal küzdenek, óvatosnak kell lenniük bármilyen hidegterápia alkalmazásában, előtte mindenképp konzultálni kell a szakorvossal – hívja fel a figyelmet Nicola. Az asztmával élőknek is óvatosnak kell lenniük az extrém hideg körülmények kapcsán, a hosszan tartó hidegnek való kitettség pedig senkinek nem tesz jót, növelheti ugyanis a hipotermia kockázatát, ami súlyos idegkárosodást és -sérülést okozhat.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!