Átlagosan 4 év az endometriózis diagnosztizálása Magyarországon

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.29 | Egészség | Olvasási idő: 5 perc
Átlagosan 4 év az endometriózis diagnosztizálása Magyarországon

Az endometriózis világszerte egyre több fogamzóképes korú nő életét keseríti meg. Ez azt jelenti, hogy mostanra minden tizedik nő szembesül ezzel a betegséggel, ráadásul idehaza átlagosan négy év kell a diagnosztizáláshoz.

Ez az idő pedig már bőven elegendő a meddőség kialakulásához is, a fájdalom pedig az életminőség jelentős romlásához vezet. A tünetek enyhítéséért viszont mi magunk is sokat tehetünk – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos

Az endometriózis egyike azoknak a betegségeknek, amivel az elmúlt években egyre többet foglalkoznak az orvosok és a közvélemény is, hiszen sajnos rengeteg nőt érint és komoly fájdalmakkal járhat együtt.

A kór alapját az képezi, hogy az endometrium, vagyis a méh belső falát alkotó szövet máshol is megjelenik, a méhen kívül. Ez már önmagában is problémás lenne, de ehhez kapcsolódóan azzal is számolni kell, hogy a szövet a méhen kívül is úgy viselkedik, mint azon belül, vagyis ciklikusan megvastagodik, majd leválik, ezzel pedig gyulladásokat, összenövéseket képes generálni a testen belül, ami sajnos veszélyes is lehet.

A tünetek közt az erős fájdalom a legjellemzőbb, de a háttérben több folyamat is zajlik. Magyarországon átlagosan négy évre van szükség ahhoz, hogy a betegséget biztonsággal diagnosztizálhassák, ez pedig egész jó arány ahhoz képest, hogy ugyanez az USA területén kilenc év, Németországban pedig hét. Ezen időszak alatt a betegség más problémákat is generál, ezek közt pedig előkelő helyen szerepel a meddőség is.

A probléma mindenképpen orvosi kezelést igényel, bár tény, hogy felismerni nem éppen egyszerű.

Egyrészt nem mindig okoz egyértelmű tüneteket, másrészt, mivel csak időszakosan jelentkezik sok beteg kivár, hátha magától elmúlik – de ez nem így működik. Az endometriózis mindenképpen kezelést igényel, adott esetben akár műtéti megoldásokkal is élni kell az esetében.

Hogy pontosan mi okozza az endometriózist, azt egyelőre a szakemberek sem tudják, de az biztos, hogy az életmód is közrejátszik benne – ahogyan szinte minden más betegség esetében is. Vagyis mi magunk az egészséges életmóddal – a megfelelő tápanyagellátottsággal és a rendszeres mozgással sokat tehetünk a tünetek enyhítése érdekében – mondja dr. Angyal Géza Ratkó Tünde termékenységi szakember kérdésére.

A tápanyagok közül érdemes azokra koncentrálni, melyeknek gyulladáscsökkentő hatásai is vannak, mint például az antioxidánsok, de a magnézium is igen fontos anyag a betegség elleni küzdelemben.

A tápanyagok pótlása alapesetben a megfelelő étkezéssel történik, de sajnos az élelmiszereink beltartalma jelentős mértékben csökkent az utóbbi évtizedekben, miközben az energiafelhasználásunk a környezeti ártalmak miatt egyre csak nő. Ez a két tényező együttesen azt eredményezi, hogy kizárólag táplálkozással ma már sok esetben nem vagyunk képesek fedezni a tápanyagszükségletünket, arról nem is beszélve, hogy a hiányállapotokat helyre billenteni így igen nehézkes.

A megfelelő tápanyagpótlásban sokat segíthet egy jó, kifejezetten a női igényekre összeállított vitamin – ha a családalapítás is cél, akkor pedig egy megfelelően tagolt várandósvitamin. Mindkettő esetében fontos, hogy szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot – ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent -, hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80 százalékkal is jobb lehet. A várandósvitamin esetében pedig még arra érdemes figyelni, hogy az a trimeszterek igényeinek megfelelően legyen tagolva, hiszen minden fejlődési szakasznak más és más a tápanyagigénye. A felkészülési időszak és az első trimeszeter igényei azonosak – ahogyan a szoptatási időszak és a harmadik trimeszter is egy egységet képez -, vagyis a családalapítás támogatásához ekképpen tudunk válogatni.

A mozgás tekintetében is érdemes egy kitételt tenni. Az erőltetett, kellemetlen, esetleg fájdalmas mozgásformákat mindenképpen érdemes kerülni, ezzel csak rontani tudunk a helyzeten. Olyan sportot érdemes választani, amik nem okoznak fájdalmat, ha pedig ilyesmi már nincs, akkor keressünk fel mozgásterapeutát, aki jó eséllyel segíteni tud nekünk ebben a kérdésben.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!