Az 5 legjobb edzésforma a memória serkentéséhez

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.10 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Az 5 legjobb edzésforma a memória serkentéséhez

A rendszeres testmozgás és az egészség kapcsolatát, a mozgás szervezetre gyakorolt hatását folyamatosan kutatják, egy friss tanulmány most viszont arra világít rá, hogyan és miért serkentheti a sport az agy működését és hogyan segíthet élesíteni mindent a memóriától egészen a szervezőkészségekig.

A Journal of Epidemiology & Community Health című folyóiratban publikált tanulmány mintegy 4500 résztvevő adatait vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a mérsékelt testmozgás (például gyors séta és bármi, ami felgyorsítja a szívverést) és az akár csak tíz percig végzett intenzív testmozgás (például futás, úszás, hegyre felhajtás kerékpárral és tánc) sokkal magasabb kogníciós pontszámokhoz kötődtek, mint azok, akik többnyire ülve töltötték idejüket, aludtak, vagy maximum könnyű tevékenységeket végeztek.

Jobb munkamemória, hatékonyabb végrehajtói folyamatok, jobb szervezőkészség.

A kutatók kifejezetten azt találták, hogy azok, akik ezeket a gyakorlatokat végezték, jobb munkamemóriával rendelkeztek (az a kis információ, amit az elmében lehet tárolni és felhasználni a kognitív feladatok végrehajtásakor), és hogy a legnagyobb hatás a tervezésre és szervezésre vonatkozó végrehajtási folyamatokon volt.

Azoknál viszont, akik több időt töltöttek alvással, ülve és csak keveset mozogtak akár két százalékos eltérést is mutattak és észrevehetően csökkent a kogníció – írja a lap.

Miért élesítheti az edzés a memóriát és a gondolkodást?

Ez nem az első tanulmány, amely kapcsolatot talál az edzés és a fokozott kogníció között és az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) ajánlása szerint is a testmozgás segíthet javítani a kognitív egészséget, fokozni a memóriát, az érzelmi egyensúlyt és a problémamegoldást. A rendszeres testmozgás emellett csökkentheti a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatát is. Egy 2020-ban a Preventive Medicine című folyóiratban publikált tudományos elemzés szerint a kognitív hanyatlás majdnem kétszer olyan valószínű a passzív, inaktív felnőttek körében, mint az aktív társaiknál.

Habár még mindig vannak megválaszolatlan kérdések a rendszeres testmozgás agyműködésre gyakorolt hatásait illetően, a korábbi kutatások arra engednek következtetni, hogy a testmozgás különböző szintjei befolyásolhatják az agyi véráramlást és a kogníciót. Pontosabban, az intenzív testmozgás stimulálhatja az agy véráramlását, és növelheti a gondolkodási képességet.

Az edzés aktiválja a vázizmokat (azokat az izmokat, amelyek a csontokhoz kapcsolódnak), amelyek hormonokat szabadítanak fel, amelyek kommunikálnak az aggyal és befolyásolják az idegsejtek egészségét és funkcióját, azaz azokat a sejteket, amelyek információüzenetekként szolgálnak. Ez pedig elősegítheti az agysejtek növekedését és regenerációját, amelyek segítenek a memóriában és a kognícióban.

A CDC ajánlása szerint a felnőtteknek hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgásra van szüksége, mint például:

  • Tánc,
  • Guggoló gyakorlatok a tévénézés közben,
  • Lépcső használata a lift helyett,
  • Kutyasétáltatás.

Azonban az újabb tanulmány azt sugallja, hogy az agy egészsége és a memória serkentése szempontjából hasznosabbak az olyan intenzívebb mozgásformák, mint például:

  • HIIT edzés,
  • Futás,
  • Kocogás,
  • Úszás,
  • Hegyre felhajtás kerékpárral.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!