Egy alulértékelt tápanyag, pedig kulcsfontosságú a szervezet működéséhez

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.10 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Egy alulértékelt tápanyag, pedig kulcsfontosságú a szervezet működéséhez

A B12-vitamin elengedhetetlen az idegrendszered, anyagcseréd és különösen az energiaszinted szempontjából. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róla.

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amire a szervezetednek szüksége van a vörösvérsejtek előállításához, a DNS szintéziséhez és a központi idegrendszer optimális működésének fenntartásához. Emellett segíti a szervezetet az anyagcsere-folyamatokban is, beleértve az élelmiszerek energiává alakítását. Az egyetlen probléma, hogy a szervezet nem állítja elő magától, így táplálkozással vagy táplálékkiegészítők formájában kell biztosítani a bevitelét.

Milyen jelek utalnak a B12-vitamin hiányára?

Bármennyire is gyakori jelenség – egyes tanulmányok szerint a B12-vitaminhiány világméretű probléma -, a B12-vitamin hiányát nem könnyű azonosítani, mert sokféle tünet létezik. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a fáradtság, a gyengeség és a lelassult gondolkodás. A markánsabb tünetek közé tartozik például az ízületi fájdalom, bizsergés vagy zsibbadás a kezekben vagy lábakban,
légszomj, duzzadt nyelv, sárgás bőrszín és az olyan mentális problémák, mint a depresszió vagy a szorongás is.

Mivel a B12-vitamin megtalálható az állati fehérjeforrásokban, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, mindenképp érdemes gondoskodnod arról, hogy táplálékkiegészítők formájában elegendő mennyiséghez jusson ebből a tápanyagból is szervezeted. A B12-vitamin pótlásra 50 év felett is érdemes kiemelt figyelmet fordítani, idővel ugyanis a szervezet egyre kevésbé képes feldolgozni a B12-vitamint az emésztés során. Így a kiegészítés biztosítja a megfelelő adagot. Emellett az olyan életmódbeli tényezők, mint a krónikus alkoholfogyasztás vagy a stressz szintén csökkenthetik a B12 szintet.

Milyen élelmiszerek tartalmaznak B12-vitamint?

A B12-vitamin megtalálható minden állati fehérjeforrásban, a máj, a vese és a belsőségek B12-vitamin tartalma különösen magas. A második legmagasabb koncentrációban a B12-vitamin megtalálható a halakban és a tenger gyümölcseiben – kagyló, osztriga, makréla, tonhal, rák, szardínia, kaviár – mind jelentős mennyiségű B12-vitamint tartalmaznak. Végül, de nem utolsó sorban a tojást, a baromfit, a tejet és tejtermékeket is meg kell említeni. A vegetáriánus lehetőségek közé tartozik az erősített táplálkozási élesztő, diótej vagy vegán hús helyettesítők. Annak érdekében viszont, hogy biztosan elegendő mennyiséghez juss belőle, érdemes táplálékkiegészítők formájában támogatni a szervezeted.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!