Így alakul át a tested, ha egy hétig koplalsz

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.06 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Így alakul át a tested, ha egy hétig koplalsz

Bizonyára te is gondolkodtál már azon, mi történik, ha huzamosabb ideig megvonod magadtól a táplálékot. Vajon a napokig (vagy akár hetekig) tartó intenzív böjt tényleg segíti a fogyást? Mennyire egészséges, s milyen veszélyeket rejt magában egy ennyire drasztikusnak tűnő lépés? Azonnal mutatjuk a tudomány válaszát.

A kutatók a Nature Metabolism című tudományos folyóiratban tették közzé új tanulmányukat, melyből kiderül, hogy a hosszú ideig tartó kalóriakorlátozás milyen biológiai folyamatokat indít el az emberi szervezetben. Az IFLScience cikke hangsúlyozza: a szakemberek szerint a tudatos és több napig (esetenként hétig) tartó böjt pozitív és negatív élettani hatásokkal is járhat. A már említett tanulmány szerzői egészséges embereket követtek nyomon egy hét napos böjtidőszak során. A koplalás időtartama alatt az önkéntesek csupán folyadékot ihattak, szilárd táplálékot pedig egyáltalán nem vehettek magukhoz.

A tudósok mintegy háromezer különböző vérfehérje változásait vizsgálták. Megfigyelték, hogy a böjtölők szervezetében energiaforrás-csere játszódott le, s a glükóz helyett inkább az elraktározott zsírt kezdték égetni.

A szakembereket is meglepte, ahogy az első koplalással töltött napok során az önkéntesek vérfehérje-szintje nem módosult, és fordulatot csak a harmadik nap hozott, amikor is több száz – nagy élettani jelentőségű – vegyületben mutattak ki jelentős változást. Igazolták például, hogy a koplalás során mérséklődött a SWAP70 fehérje plazmaszintje, ami azért is érdekes, mert e marker alacsony szintjét már korábban összefüggésbe hozták a a rheumatoid arthritis (RA) nevű autoimmun betegség kockázatának csökkenésével is. A kór egyik legfontosabb ismérve, hogy az immunrendszer súlyos mértékben roncsolja a ízületi porcokat, végül komoly mozgáskorlátozottságot idézve elő.

A böjt szintén csökkentette a szervezetben a HYOU1 nevű fehérje szintjét. A HYOU1 a koszorúér-betegséggel hozható összefüggésbe, a hosszú ideig tartó koplalás tehát javíthatja a szív egészségét. A böjt ugyanakkor számos egészségügyi kockázattal is járhat, például véralvadási anomáliákat idézhet elő, melyek növelhetik a trombózis veszélyét.

„Most először vehettük szemügyre, mi történik a szervezetben molekuláris szinten akkor, amikor koplalunk” – nyilatkozta Claudia Langenberg, a tanulmány vezető szerzője. „Eredményeink bizonyítják, hogy a koplalásnak a testsúlycsökkenésen túlmenően is vannak pozitív egészségügyi hozadékai, ezek viszont csak három napnyi teljes kalóriakorlátozás után éreztetik a hatásukat – vagyis később, mint azt eddig hittük” – összegezte a szakember a kutatás egyik legfontosabb konklúzióját hozzátéve, hogy az esetleges kockázatok elkerülése végett kizárólag szakorvossal való konzultáció után érdemes a böjt bármilyen formájába belevágni.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!