Károsítja a DNS-t, mégis az egyik legnépszerűbb édesítőszer

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.12 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Károsítja a DNS-t, mégis az egyik legnépszerűbb édesítőszer

Bár a média figyelmét jóformán elkerülte, a tudományos közösséget megrázta egy nemrégiben igazolt kutatási eredmény: egy újabb, széles körben fogyasztott édesítőszerről derült ki, komoly veszélyt jelent az emberi egészségre. Ezt a tényt genotoxikus hatásával igazolták, ami azt jelenti, hogy képes megváltoztatni a genetikai információkat, beleértve akár a gének egész sorát vagy kromoszómákat is, és ennek következményeként előidézheti a DNS károsodását és mutációját. Az ilyen anyagoknak kitett szülők gyermekei, sőt, akár a következő generációk is veszélyeztetettek lehetnek, ha a mutációk érintik a szülői csírasejteket is.

A legfrissebb kutatások szerint a népszerű szukralóz nevű édesítőszer is ilyen, genotoxikus hatást fejt ki a szervezetben. A szukralóz a bélrendszerben számos zsírban oldódó vegyületet termel, köztük a genotoxikus szukralóz-6-acetátot. Megdöbbentő viszont a tény, hogy ez a veszélyes vegyület nemcsak az emésztés során keletkezik, hanem már a szukralózban is megtalálható.

A szukralóz egyébként klórcukor vagy TGS néven is ismert, és kémiai szempontból a kristálycukor (szacharóz) rokona.

Az édesítőszer körülbelül hatszázszor édesebb, mint a hagyományos cukor, és hőstabil, vagyis hevítés hatására nem válik keserűvé és nem bomlik le. Ezért vált népszerűvé az édesítőszerek piacán: számos élelmiszerben megtalálható, beleértve a csökkentett energiatartalmú italokat, édességeket, gyümölcs- és zöldségkonzerveket, szószokat, gabonás snackeket, alkoholos italokat, tejtermékeket, jégkrémeket, táplálékkiegészítőket, de még a rágógumit is.

A 1990-es és 2000-es évek során számos vizsgálat igazolta a szukralóz ártalmatlanságát, ennek következtében 2003-ban felkerült az EU engedélyezett adalékanyagainak listájára. Azonban az édesítőszerrel kapcsolatos aggodalmak növekedésével egyre több kutatás mutat rá a hosszú távú fogyasztás potenciális kockázataira. A szukralóz negatív hatásaival kapcsolatban 2021-ben felfedezték, hogy befolyásolhatja az inzulin- és vércukorválaszokat, hatással lehet a a szénhidrát-anyagcserére, hosszú távon pedig növelheti a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát, különösen túlsúlyos egyének esetében.

A legújabb kutatások viszont még ennél is komolyabb következményekre mutatnak rá, miszerint a szukralóz vegyülete, a szukralóz-6-acetát károsíthatja magát a DNS-t is. A kutatók, amikor ezt a vegyületet juttatták a bélfalat borító bélhámszövetekhez, azt találták, hogy mind a szukralóz, mind a szukralóz-6-acetát növeli a bélrendszer szivárgását, áteresztőbbé teszi a bélfalat, és károsítja azokat a csomópontokat, ahol a bélfal sejtjei összekapcsolódnak egymással. Ennek következményeként a kiszivárgott anyagok, amelyek normális körülmények között a széklettel ürülnek, a véráramba szivárognak, ami potenciális veszélyt jelent az egészségre.

A kutatók ezért sürgetik az édesítőszerek, különösen a szukralóz biztonsági és szabályozási státuszának felülvizsgálatát, mivel egyre több meggyőző bizonyíték támasztja alá, hogy jelentős kockázatokkal jár a rendszeres és hosszú távú fogyasztás. Figyelembe véve, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság minden genotoxikus anyag esetében naponta csak 0,15 mikrogramm toxikológiai küszöböt állapított meg egy ember számára, még a szukralóz-6-acetát nyomokban lévő mennyisége is meghaladhatja ezt a küszöbértéket egyetlen napi szukralózzal édesített ital elfogyasztásával.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!