Meglepő módszer csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.14 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Meglepő módszer csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A gyors séta közel 40 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állapította meg a British Journal of Sports Medicine szaklapban publikált tanulmány.

„A sétálás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata közötti összefüggést nem először vizsgálták. Arra már korábban is rámutattak a kutatási eredmények, hogy azok, akik naponta sétálnak, alacsonyabb kockázatnak vannak kitéve, most viszont már a séta optimális tempójára és időtartamára is van útmutatásunk” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Ahmad Jayedi, az Iráni Semnan Orvostudományi Egyetem Szociális Egészségkutatási Központjának kutatója.

A kutatók tíz korábbi tanulmányt vizsgáltak, amelyeket 1999 és 2022 között végeztek az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Japánban, és amelyek a cukorbetegség kialakulása és a séta sebessége közötti összefüggéseket értékelték – mérve az objektív időre vett tesztekkel vagy a résztvevők szubjektív beszámolóival.

Átlagosan nyolc évnyi követési idő után azoknál az embereknél, akik átlagos vagy normális tempóban sétáltak, 15 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata a könnyed sétához képest. A „kellemesen élénk” tempóval sétálók esetében 24 százalékkal, míg a gyors, tempós sétálással 39 százalékkal csökkent a kockázat.

  • A könnyű vagy szokványos séta kevesebb, mint 3,2 kilométer per óra,
  • az átlagos vagy normális tempó 3,2-től 4,8 kilométer per óra,
  • a kellemesen élénk tempó 4,8-tól 6,4 kilométer per óra,
  • míg a gyors, tempós sétálás több mint 6,4 kilométer per óra sebességet jelent a gyakorlatban.

A tanulmány megerősíti azt az elképzelést is, hogy a testmozgás intenzitása fontos a cukorbetegség megelőzésében. Bármennyi fizikai tevékenységnek lehetnek egészségügyi előnyei, de úgy tűnik, hogy a cukorbetegség megelőzése érdekében fontos valamivel magasabb intenzitású tevékenységet végezni, mint például egy gyors séta, hogy elérjük a legnagyobb előnyt.

A tanulmány nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést, de a kutatók szerint elképzelhető, hogy az erőteljesebb testmozgás eredményezheti a fizikai fittség javulását, a testsúly csökkenését, ezáltal az inzulinrezisztencia csökkenését, és ezzel a cukorbetegség kockázatának csökkenését is. A sétálási sebesség pedig egyszerűen tükrözheti az egészségi állapotot is, ami azt jelenti, hogy az egészségesebb emberek valószínűleg gyorsabban járnak.

A cukorbetegség kockázatának csökkentése

A kutatás eredményének általános üzenete az, hogy a sétálás fontos a egészség megőrzése szempontjából. A kutatók elsődleges célja, hogy arra ösztönözzék az embereket, sétáljanak minél többet, hiszen az egyik legegyszerűbb mozgásforma, ami könnyen beépíthető a mindennapokba. Ha pedig valaki kihívást állítana maga elé, egy fizikai aktivitást mérő óra, okostelefonos alkalmazás segíthet az objektív sebesség mérésében és fenntartásában.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!