Melatonin vagy magnézium: melyik jobb az alváshoz?

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.28 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Melatonin vagy magnézium: melyik jobb az alváshoz?

Az alvás és a mentális egészség közötti kapcsolat soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban. Az alvás minőségének jelentős romlása a világjárvány egyik jellemző következménye lett.

A hazai kutatások megerősítik a nemzetközi tapasztalatokat: a felnőttek csaknem fele küzd alvászavarral. A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató pandémia alatti vizsgálatai, valamint az Alvásszövetség alvásorvosi rendelései arról számolnak be, ha romlik az alvás minősége, azok mind a fizikai, mind a mentális egészségre negatív hatással vannak. Az alvás javítására általában a melatonin vagy a magnézium a leggyakoribb válaszlépés, ám egyik sem csodaszer – mondja Shelby Harris klinikai szakpszichológus.

„A magnézium szedése segíthet az alvás elősegítésében, de az igazság az, hogy nincs átfogó ismeretünk az alvásra gyakorolt hatásáról. A melatonin a leggyakoribb természetes alvássegítő, amely segíthet fokozatosan módosítani a test keringési ritmusát, ha megfelelően szedik” – teszi hozzá.

Az alvászavar leggyakrabban alvatlanságot jelent, magában foglalhatja az elalvási vagy átalvási nehézségeket, a korai vagy éjszakai felébredést, vagy a rossz alvásminőséget, a fáradt hajnali-reggeli ébredéseket.

„Ha valakinek alapvető alvászavara van, érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés felállítása érdekében. A melatonin a legtöbb alvászavar esetében nem hatékony” – magyarázza Harris hozzátéve, hogy mindezzel együtt alapvető – és a legtöbb szakértő egyetért ebben – , hogy sokkal jobb, ha a melatonint és a magnéziumot természetes forrásokból szerezzük be, a táplálékkiegészítők helyett.

Melatonin vagy magnézium: melyik jobb az alváshoz?

A melatonin az alvási ciklust irányító hormon, amelyet az agy termel a sötétség hatására. Megnöveli a REM-ciklus hosszát és élénk álmokat eredményez, emiatt alvászavar ellen adják. Segíthet a késői alvási fázis zavarában, a jetlag szindrómában, a műszakváltás miatti alvászavarokban és egyes esetekben az álmatlanság leküzdésében is. A túlzásba vitt szedése viszont olyan negatív mellékhatásokkal járhat, mint például rémálmok, élethű álmok, fejfájás és napközbeni álmosság.

A magnézium alvásra gyakorolt hatására még nincs elég klinikailag is bizonyított kutatás, azt viszont tudjuk, hogy segít az izmok ellazításában és a szervezet „lecsendesítésében”, illetve a lábakban éjszaka jelentkező görcsök jelentkezését is segít minimalizálni – magyarázza Harris.

Mielőtt magnéziumot vagy melatonint kezdenél szedni, fontos a megfelelő alváshigiénia, a megfelelő szokások kialakítása, amelyek természetes módon támogatják az alvás minőségét: megfelelő hőmérséklet a hálószobában, rendszeres alvási ciklus, elektronikai eszközök mellőzése lefekvés előtt, relaxációs rutin kialakítása, koffein kerülése legalább nyolc órával lefekvés előtt.

Ezek mindegyike segítheti az alvást elősegítő természetes melatonin termelésének fokozását, így könnyebben elaludhatsz. Ha mégis úgy döntesz, több melatonint vagy magnéziumot szeretnél bevinni az étrendedbe, először a természetes tápanyagforrásokat válaszd, amelyek hosszú távon támogathatják egészséged és alvásminőséged.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!