Mindössze fél kanál ebből a mediterrán tápanyagból megelőzheti a demenciát

Szász Nóri Szász Nóri | 2024.05.14 | Egészség | Olvasási idő: 6 perc
Mindössze fél kanál ebből a mediterrán tápanyagból megelőzheti a demenciát

A demencia az egyik leggyakoribb kognitív hanyatlással járó betegség, amely kialakulásának egyelőre pontosan nem ismertek az okai és gyógyítani sem lehet. A Harvard kutatóinak új tanulmánya azonban rábukkant egy olyan alapanyagra, ami szinte mindenki konyhájában megtalálható, és képes lehet csökkenteni a demencia kialakulásának kockázatát.

A mediterrán diéta hosszú évek vezeti a legegészségesebb diéták listáját. Most ennek a diétának az egyik oszlopos alapanyagáról érkeztek pozitív hírek.Eddig is tudtuk, hogy az olívaolaj fogyasztása számos pozitív élettani hatással jár, és ezek sora most azzal egészült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát – írja a CNN.

Legalábbis erre jutottak a Harvard kutatói egy 92 ezer felnőtt 28 éven át tartó megfigyelésén alapuló vizsgálat keretében.

Az adatok alapján a kutatók arra jutottak, hogy naponta legalább 7 gramm – valamivel több mint fél evőkanál – olívaolaj fogyasztása mellett 28%-kal alacsonyabb a demenciával összefüggésben bekövetkezett halálozás kockázata összevetve az olyan személyekkel, akik soha vagy ritkán fogyasztottak olívaolajat – derült ki a JAMA Network Open című folyóiratban nemrég közzétett tanulmányból.

A tanulmány kollegiális lektoráláson átesett és véglegesített változata a szerzők által 2023 júliusában az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság éves ülésén bemutatott korai kutatási eredményeknek. A szerzők tudomása szerint ez volt az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy a demencia miatt bekövetkező halálozás és a népszerű mediterrán alapanyaga között van valamilyen összefüggés.

„Tanulmányunk megerősíti a növényi olajokat, például az olíva olajat ajánló étrendi irányelveket, és azt sugallja, hogy nemcsak a szív egészségét, hanem potenciálisan az agy egészségét is támogatja” – írta a tanulmány társszerzője, Anne-Julie Tessier, a Harvard Egyetem táplálkozáskutató munkatársa sajtóközleményben.

A vizsgálat kezdetén a kutatásban résztvevők átlagosan 56 évesek voltak. A csoportba közel 60 600 nő tartozott, akik 1990 és 2018 között részt vettek a Nurses’ Health Study-ban, és közel 32 000 férfi, akik ugyanebben az időszakban részt vettek a Health Professionals’ Follow-Up Study-ban. Az előbbi tanulmány a főbb krónikus betegségek kockázati tényezőit vizsgálta az észak-amerikai nők körében, míg az utóbbi ugyanezeket a témákat a férfiak vonatkozásában kutatta.

A friss tanulmány szerzői négyévente értékelték a résztvevők étrendjét egy kérdőív és az Alternatív Egészséges Táplálkozási Index segítségével, amely a krónikus betegségeket előre jelző élelmiszereket és tápanyagokat minősíti. Minél magasabb pontszámot ér el valaki ezen az indexen, annál jobb.

A naponta elfogyasztott 5 gramm – körülbelül 1,2 teáskanál – margarin vagy majonéz olívaolajjal való helyettesítése a demencia okozta halálozás 8-14 százalékkal alacsonyabb kockázatát eredményezte. Ha más növényi olajjal vagy vajjal helyettesítették ezeket, az eredmények nem voltak jelentősek, állapították meg a szerzők.

Az APOE e4 génnel – az Alzheimer-kór legerősebb ismert genetikai kockázati tényezőjével – rendelkező résztvevőknél átlagosan öt-kilencszer nagyobb volt a demenciában való elhalálozás valószínűsége, mint a nem hordozóknál, de az olívaolajra vonatkozó eredmények az ő esetükben is fennálltak.

Az eredmények tehát ígéretesek, de még több kutatásra van szükség az összefüggések megértéséhez.

A demencia kockázatának csökkentése

Tessier szerint az olívaolaj lehetséges előnyei az agy egészségére az antioxidáns vegyületeknek köszönhetőek, amelyek képesek áthatolni a vér-agy gáton, és közvetlenül hatnak az agyra. „Az is lehetséges, hogy az olívaolaj közvetett módon, a szív- és érrendszeri egészség javításával hat az agy egészségére” – tette hozzá.

Bár a résztvevők általános étrendjének minősége nem jelentett különbséget az eredményekben, az olívaolajat fogyasztók összességében egészségesebb életmódot folytathatnak.

„Sok-sok különbség van az olajat fogyasztó és az olívaolajat nem fogyasztó emberek között, és soha nem lehet teljes mértékben figyelembe venni az összes lehetséges zavaró tényezőt” – nyilatkozta David Curtis, a University College London genetika, evolúció és környezet tiszteletbeli professzora.

Egy másik fontos szempont, amit szem előtt kell tartani, hogy a demens esetek mintegy felét érrendszeri betegségek okozzák – tette hozzá Curtis. „Bármi, ami javítja a szív- és érrendszeri egészséget, például a dohányzás mellőzése, várhatóan csökkenti a demencia kockázatát” – mondta. Mivel kimutatták, hogy az olívaolaj-fogyasztás összefügg a jobb szív- és érrendszeri egészséggel, így várható, hogy az alacsonyabb demencia-kockázattal is összefüggésbe hozható.

Az olívaolajról kiderült, hogy fogyasztása előnyös a szív, az agy, a csontok egészségi állapotának megőrzése érdekében. Az olívaolajjal pedig nemcsak főzni lehet, de az extra szűz olívaolajat salátaöntetek, vinaigrette-ek, majonéz, pesto vagy mártogatós készítéséhez is érdemes felhasználni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a táplálkozásnál a mit mellett a hogyan sem mindegy. Például jótékony hatással van az egészségre, a mentális jóllétre és úgy általában a közérzetünkre, ha az étkezéseinket nem egyedül, hanem társaságban fogyasztjuk el. Ezek az előnyök pedig az öregedés során a kognitív funkciókra is pozitívan hatnak.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!