Szokatlan elváltozások jelzik a bőrön, nagy a baj

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.05 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Szokatlan elváltozások jelzik a bőrön, nagy a baj

Bőröd állapota nem csupán esztétikai szempontból fontos, hanem jelentős információkat hordoz egészségügyi állapotodról is. A bőr textúrájának vagy színének változásai, valamint egyes szokatlan tünetek komoly betegségekre is utalhatnak.

A bőrgyógyászok számára akár már egy pillantás is sokat elárulhat az egészségi állapotodról. A textúra megváltozása vagy elszíneződése gyakran komoly egészségügyi problémákra utal.

„Az egyén bőrének textúrája sokat elárul az általános egészségi állapotról”

hangsúlyozza Dr. Jeremy Brauer, New York-i bőrgyógyász hozzátéve, hogy a páciensek részéről fontos, hogy átadják a részletes kórtörténetet, orvosi és sebészeti előzményeket, valamint az aktuálisan szedett gyógyszerek listáját is ahhoz, hogy pontos diagnózis születhessen és ne csak a tüneteket, de az azokat kiváltó okot is kezelni tudják.

A bőr vastagsága például segíthet a cukorbetegség korai felismerésében. A kemény, megvastagodott bőr, az úgynevezett digital sclerosis nevű bőrtünet főként az ujjakon, lábujjakon alakulhat ki, amelyek emiatt sokszor nehezebben is mozgathatók. A kézháton, az alsó- és a felső karon is előfordulhat a keményebb, viaszos jellegű bőrfelület, ami előrehaladottabb fázisban más testrészeken is feltűnhet. Ez a probléma sokszor a komplikált vagy nehezen kezelhető cukorbetegség következménye.

Szintén a magas vércukorszinttel hozható összefüggésbe az extrém száraz, viszkető bőr, amit tovább súlyosbíthatnak a bőrfertőzések és a gyenge vérkeringés is. A lassú sebgyógyulás és a gyakori fertőzések szintén jelentős tünetei lehetnek a cukorbetegségnek. A cukorbetegeknél általában hosszabb ideig tart a sebek gyulladásos fázisa, ami késlelteti a gyógyulást, és növeli a krónikus sebek kockázatát.

A lisztérzékenység, vagy cöliákia gyanúja általában különböző gyomor-és bélrendszeri panaszok jelentkezésekor merül fel. A cöliákiához azonban bőrbetegségek is társulhatnak, így előfordulhat, hogy a betegséget elsőként nem is a glutén tartalmú ételek fogyasztását követő hasmenés, hasfájás és puffadás, hanem a különböző bőrtünetek jelzik. A betegségre elsősorban a könyök, térdek és a fenék területén csoportosan megjelenő, viszkető, apró hólyagos kiütések hívják fel a figyelmet.

A viszkető dudorok és a bőrgyulladás gyakori jelei lehetnek a tejallergiának. Ezek általában azonnal megjelennek a tejtermékek fogyasztása után, és akár napokig is eltarthatnak.

Az elszíneződések különböző okokra utalhatnak. A bőrpír gyakran gyulladást jelezhet, míg a barna elszíneződések napkárosodással lehetnek összefüggésben. A kékes elszíneződés jellemzően érrendszeri problémákra utalhat.

A bőr rendszeres ellenőrzése kiemelten fontos, mivel bizonyos barna foltok és anyajegyek a bőrrák jelei is  lehetnek. Bármilyen új vagy szokatlan jelenség esetén érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt és megmutatni neki a bőrön megjelenő elváltozásokat.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!