Új szintre emelheted a gyaloglást, ha figyelsz erre az apróságra

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.01.18 | Egészség | Olvasási idő: 3 perc
Új szintre emelheted a gyaloglást, ha figyelsz erre az apróságra

A gyaloglás sokkal több, mint egy egészséges mozgásforma: egy-egy kiadós erdei séta remek lehetőség a testi-lelki megnyugvásra, a meditációra, s arra, hogy kicsit kiszakadj a zajos, rohanó nagyváros forgatagából. Van azonban egy fontos alapszabály, melyet érdemes betartanod, ha azt szeretnéd, hogy a gyaloglással töltött órák tényleg csodát műveljenek veled.

„Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő légzés elengedhetetlenül fontos a nyugalmi állapothoz és a koncentrációhoz” – idézi a CNN Michael Fredericsont, a fizikális gyógyászat és rehabilitáció szakorvosát, a Stanford University munkatársát. Amikor a szimpatikus idegrendszer (a vagyis a vegetatív idegrendszernek az a része, amely a szervezet belső környezetének állandóságát biztosítja) túlságosan gyakran aktiválódik, fokozódik a burnout szindróma és az alvásproblémák kockázata.

Ezt a helyes légzéstechnikával akadályozhatjuk meg, melynek révén működésbe lép az emberi test paraszimpatikus reakciója, s így könnyebben tudunk ellazulni egy-egy feszültségtől terhes szituáció után is.

Fredericson arra is emlékeztet, hogy rengeteg tanulmány rámutatott már: az elme és a test között kapcsolatot teremtő gyakorlatok gyógyírt jelenthetnek a magas vérnyomásra, javíthatják az általános közérzetet és kedélyállapotot, energetizálhatnak és orvosolhatják az alváshiányt is.

A szakember azt tanácsolja, hogy minden egyes nagyobb gyaloglás alkalmával fordíts különös figyelmet a légzésedre. Nem kell szigorú szabályokhoz alkalmazkodnod – teszi hozzá -, hiszen kezdetben az is elég, ha tudatosan követed a légzésed ütemét, miközben sétálsz. Ezután alakíts ki egy mintázatot (szívd be lassan a levegőt, egy kicsit tarts bent, majd fújd ki), s ezt egyeztesd össze a lépéseid ritmusával! A légzésed egy idő után hatást gyakorol a már említett paraszimpatikus idegrendszerre, melynek reakciója tulajdonképpen mentesít a stressztől. (Ez a rendszer egyébként a pihenés idején mutatja a legnagyobb aktivitást, és a stresszoldás mellett olyan funkciókat is ellát, mint a szívfrekvencia csökkentése vagy az emésztés fokozása.) Ezt követően már sokkal jobban tudsz majd a környezetre, a természeti szépségekre figyelni a sétád folyamán.

„Van a természetnek egy sajátos ritmusa, és ha lecsendesítjük az elménket, akkor ráhangolódhatunk” – állapította meg Fredericson. Biztos lehetsz benne, hogy ez a legnagyszerűbb dolog, ami történhet veled egy frissítő séta során.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!