Instant feltöltődés testnek és léleknek

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.27 | Énidő | Olvasási idő: 4 perc
Instant feltöltődés testnek és léleknek

Régóta tudjuk, hogy a zene milyen jelentős hatással lehet a hangulatra: a gyors ritmusok felpörgetnek reggel, motiválnak az edzés alatt, a lassabb dallamok ellazítanak vagy éppen az érzelmekre hatnak. A hangok viszont nemcsak a hangulatra vannak hatással, de a rezgések révén fiziológiai és biokémiai szinten is hatnak.

A hangterápia a hangok rezgéseire épülő ősi wellness gyakorlat, amely a hangrezgések erejét használja fel a gyógyulás és a relaxáció elősegítésére. A hangrezgések igen erős hatással vannak testre és elmére egyaránt. Kutatások szerint a hangterápia képes lassítani az agyhullámokat és egy nagyon ellazult, álomszerű, elalvás előtti állapotba helyezi a testet, ezáltal segíti a szervezet öngyógyító folyamatait és bizonyos fizikai és mentális egészségügyi problémák kezelését.

A hangterápia foglalkozásokat gyakran hangfürdőnek is nevezik, mivel az a cél, hogy a résztvevők „elmerüljenek” a hangokban.

A hangfürdő egy mély, meditatív, a teljes testet átölelő élmény, amely a hangok rezgéseit és egyszerű, tudatossági technikákat használ fel ahhoz, hogy gyengéd, mégis erőteljes terápiás és helyreállító folyamatokat hívjon elő, indítson el a testben és az elmében.

A foglalkozás során – amely lehet privát vagy csoportos óra – a terapeuta arra fog kérni, hogy koncentrálj a hangokra, a lélegzetedre és az érzésekre, amelyek előtörnek benned az alkalom alatt. Ne zenei dallamokat várj, a legtöbb foglalkozáson hangtálat, gongot, különböző ősi hangszereket használnak, de olyan is van, ahol a számítógépes technika segítségével generálnak az éppen aktuális állapotodhoz illeszkedő hangokat.

hangterápia - hangfürdő - online női magazin

Bár a hangterápia általában mély relaxációt eredményez, előfordul az is, hogy mély érzelmi élményt, boldogságot, szomorúságot, dühöt, zaklatottságot vált ki azoktól a gondolatoktól és érzésektől, amelyek felszínre törnek az ellazult állapotban. A sírás és a katarzis élmény is teljesen rendben van. A hangterápia meghívást jelent egy mélyebb tudatállapotba, ahol kikapcsolódsz a külső ingerektől és arra összpontosítasz, hogy milyen folyamatok zajlanak éppen benned.

Mi a hangfürdő tudományos alapja?

A hang elemi szinten hat ránk. Kutatások szerint a hangok rezgésekből állnak, amelyek sejtszinten hatnak, befolyásolva az agyat, az idegrendszert, az izomzatot és a szervezet alapvető funkcióit. Ezek a reakciók agyi, fiziológiai és biokémiai reakciókat vonnak maguk után a testben, ahogy az elme és test szinkronba kerül a hang rezgéseivel.

A hangterápia a hangrezgések erejét igyekszik csatornázni a relaxáció és a gyógyulás érdekében. Az aktív állapotból egy ellazultabb, álomszerű állapotba helyezi a testet, lassul a légzés, a szívverés, csökken a vérnyomás és a stresszhormonok szintje, ami segíti az immunrendszer hatékonyabb működését.

hangterápia - hangfürdő - hangtál - budapest

Kutatások szerint a hangterápia segíthet többek között a szorongás, depresszió, stressz, fáradtság, krónikus fájdalom, kognitív és emlékezeti zavarok kezelésében és segít megőrizni az általános mentális és spirituális jóllét állapotát.

A hangterápia lehetőség arra is, hogy gondoskodj magadról, instant feltöltődés testnek és léleknek egyaránt. A hangfürdő remek módja a relaxációnak, a kikapcsolódásnak és arra késztet, hogy a jelenben legyél. Rövid időre elszakít a képernyőktől, a hírfolyamoktól, a munkától és a családi kötelezettségektől és gyakorlatilag „ne zavarjanak” módba állít. Az élet gyakran lehet stresszes és kaotikus, ezért érdemes megtalálni és megadni magadnak a lehetőséget a pihenésre, az önmagadhoz való kapcsolódásra és arra, hogy felszabadítsd a felgyülemlett érzelmeket, ami egy igazán felüdítő és megújító élmény.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!