A világon itt a legrosszabb a levegő minősége

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.03.19 | Világ | Olvasási idő: 4 perc
A világon itt a legrosszabb a levegő minősége

A légszennyezettség szempontjából legrosszabb helyen álló városok közül tavaly mindössze egy olyan volt a listán, amely nem Ázsiában található, a légszennyezés hatása viszont globális és mindenkit érint – hívja fel a figyelmet az IQAir friss jelentése amely megerősíti, hogy a klímaválság kialakulásában döntő szerepet játszik a légszennyezés, amely ráadásul milliók egészségét veszélyezteti világszerte.

Az IQAir tanulmánya, amely a levegő globális minőségének változását vizsgálja, kifejezetten a levegőben lévő finom részecskékre koncentrált (PM2,5) amelyek bár méretüket tekintve kisebbek, de az egészség szempontjából jelentős veszélyt jelentenek.

A globálisan elemzett több mint 7800 város közül mindössze 9% érte el a WHO ajánlását, amely szerint az éves átlagos PM2,5 szint nem haladhatja meg a köbméterenkénti 5 mikrogrammot.

„Látjuk, hogy a légszennyezés az élet minden területére hatással van” – mondta Frank Hammes, az IQAir globális vezérigazgatója. „A leginkább szennyezett országokban, nagyságrendileg három-tíz évvel csökkenti az emberek életét.”

Belélegezve a PM2,5 mélyen a tüdőszövetbe jut, ahol bekerülhet a véráramba és összefüggésben lehet az asztma, a szív- és tüdőbetegségek, a daganatos megbetegedések és más légzőszervi betegségek, valamint a gyerekeknél a kognitív károsodás kialakulásában. Forrásai közé tartozik többek között a fosszilis tüzelőanyagok égetése, a porviharok és az erdőtüzek.

Begusarai, Észak-India Bihar államának félmillió lakosú városa volt a világ legszennyezettebb város tavaly, 118,9-es átlagos éves PM2,5 koncentrációval, ami 23-szorosa az WHO iránymutatásainak.

Indiában összesen 1,3 milliárd ember, vagyis a lakosság 96%-a olyan levegőminőségben él, amely legalább hétszerese a WHO iránymutatásainak – állítja a jelentés.

Közép- és Dél-Ázsia volt a legrosszabbul teljesítő régió a világon, a legszennyezettebb négy ország a jelentés szerint Banglades, Pakisztán, India és Tádzsikisztán. A jelentés szerint a régióban nincs jelentős javulás a szennyezettségi szintekben, hiszen az energia-infrastruktúra és a mezőgazdasági gyakorlatok is változatlan formában működnek.

Globális probléma

Bár a fent említett országokban a legrosszabb a helyzet, a probléma globális és mindenkit érint: az IQAir beszámolója szerint tavaly a világon vizsgált közel nyolcezer városban haladta meg legalább 92,5%-al a PM2,5 értéke a WHO iránymutatásait.

Csak tíz ország és terület rendelkezett „egészséges” levegőminőséggel: Finnország, Észtország, Puerto Rico, Ausztrália, Új-Zéland, Bermuda, Grenada, Izland, Mauritius és Francia Polinézia.

Az ember által okozott klímaválság, amelyet a fosszilis tüzelőanyagok elégetése okoz, döntő szerepet játszik a levegőszennyezés szintjének befolyásolásában – állapította meg az IQAir jelentés.

Évente milliók halnak meg légszennyezéssel összefüggő egészségügyi problémák miatt: a fosszilis tüzelőanyagokból származó légszennyezés évente 5,1 millió ember halálát okozza közvetve világszerte – derült ki egy novemberben, a BMJ-ben közzétett tanulmányból.

A klímaválság megváltoztatja az időjárási mintákat, ami változásokat eredményez a szélben és az esőben, ami befolyásolja a szennyezőanyagok szétterjedését. A klímaváltozás csak rosszabbá teszi a szennyezést, ahogy az extrém hőségek egyre súlyosabbá és gyakoribbá válnak. A klímaválság emellett súlyosabb erdőtüzekhez vezet sok térségben, és hosszabb és intenzívebb pollen szezonokhoz, mindkettő súlyosbítja a levegőszennyezéshez kapcsolódó egészségügyi problémákat.

A jelentés kiemeli, hogy a mérőállomások hiánya miatt Afrika, Dél-Amerika és a Közel-Kelet országaiban nincsenek megbízható adatok a levegő minőségét illetően.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!