Ezért fáj a fejed a vörösbortól

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.11.23 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Ezért fáj a fejed a vörösbortól

Fáj a fejed, ha vörösbort iszol? Nem vagy egyedül, a tudomány pedig most arra is megtalálta a választ, mi állhat a kellemetlen jelenség hátterében.

A Scientific Reports című folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerint a vörösborokban természetesen előforduló flavonol akadályozhatja az alkohol lebontását a szervezetben, ami mérgező anyagok felhalmozódásához, illetve fejfájáshoz vezethet. A kvercetin egy növényi flavonol, amely megtalálható gyümölcsökben és zöldségekben, például szőlőben, bogyókban, hagymában és brokkoliban is.

„A vörösbor tízszer több fenolos vegyületet tartalmaz, különösen flavonoidokat, mint a fehérbor, ami miatt gyakrabban okozhat fejfájást is”

mondta Andrew Waterhouse, a kaliforniai Davis Egyetem szőlészeti és borászati tanszékének professzora, a tanulmány társszerzője. „Ebben a formában gátolja az alkohol metabolizmusát” – tette hozzá.

A kutatók azt próbálták kideríteni, hogy miért fordul elő fejfájás egy-egy pohár vörösbor elfogyasztása után, még azoknál az embereknél is, akiknek más alkoholos italok nem okoznak fejfájást – ezért vizsgálták meg, hogyan befolyásolhatja a flavonol az ALDH2 nevű enzim genetikai változatát, amely részt vesz az alkohol metabolizmusában.

A globális népesség közel 8 százalékánál ez az enzim nem működik aktívan, különösen a kelet-ázsiai embereknél, akiknek mintegy 40 százaléka érintett – ezért jellemzően nem bírják az alkoholt. A nem működőképes ALDH2 variánshoz az alkoholfogyasztás után bőrpír, szapora szívverés és fejfájás társul.

Amikor az emberek alkoholt fogyasztanak, a májban az alkohol-dehidrogenáz enzim bontja le, amely acetaldéhiddé alakítja át – ami egy jól ismert mérgező, irritáló és gyulladásos anyag – mondta Waterhouse. Az acetaldéhid jelenlétének a szervezetben rövid életűnek kellene lennie, mivel az ALDH2 enzim átalakítja acetáttá, ami kevésbé mérgező.

A szerzők laboratóriumi tesztek segítségével kimutatták, hogy a kvercetin egy származéka gátolta az enzim működését. A beavatkozásuk szerint ez a zavar a mérgező acetaldéhid felhalmozódásához vezet – és fejfájáshoz – azoknál az embereknél, akik érzékenyebbek.

Azok a szakértők azonban, akik nem vettek részt a kutatásban, óvatosságra intenek, és azt mondják, hogy a tanulmány inkább egy elméleti felvetés, semmint bizonyíték.

„A tanulmány laboratóriumi körülmények között vizsgálta a folyamatokat, ráadásul olyan koncentrációban, ami többszöröse annak, ami egy átlagos ember szervezetében előfordul. Az eredmények viszont biztatóak és ötleteket adhatnak a vörösbor és a fejfájás közötti összefüggés további, szélesebb körű kutatásához” – reagált a tanulmányra Dr. Jonas Spaak, a stockholmi Karolinska Intézet kardiológiai egyetemi docense.

A szerzők tervezik hipotézisük további vizsgálatát klinikai körülmények között is olyan embereknél, akik jellemzően fejfájást tapasztalnak, miután vörösbort fogyasztottak.

Olvass tovább: Az alkoholizmus a nőket sem kíméli

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!