Legalább olyan hatékony a depresszió kezelésében, mint a terápia

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2024.02.15 | Egészség | Olvasási idő: 4 perc
Legalább olyan hatékony a depresszió kezelésében, mint a terápia

Amikor maga alá temet a depresszió, a testmozgás az utolsó dolgok egyike, amihez kedved van. Egy új tanulmány szerint viszont éppen ez lehet a kulcs ahhoz, hogy hosszú távon jobban érezd magad.

Már az olyan egyszerű tevékenység is, mint például a séta, legalább olyan hatékony lehet a depresszió kezelésében, mint a terápia – írja a CNN a BMJ-ben megjelent tanulmányra hivatkozva hozzátéve, hogy a séta mellett számos mozgásfajta, ideértve futást, jógát, tai chi-t, aerob – vagy anaerob edzéseket hasonlóan pozitív hatással van nemcsak a fizikai, de a mentális egészségre is.

„Globálisan az emberek mintegy 25 százalékát érinti a depresszió valamilyen formája, ami többet árt a jóllétnek, mint cukorbetegség vagy a stressz, amit a pénzügyi terhek vagy a párkapcsolati problémák jelentenek. Mégis az érintettek fele nem kap semmilyen kezelést”

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Michael Noetel, az ausztráliai Queensland Egyetem professzora. A kutatók 218 tanulmány adatait elemezték a mozgás és a depresszió kapcsolatának szempontjából, több mint 14 000 résztvevővel. Bár volt kockázat a tanulmányokban való elfogultságra, a testre gyakorolt általános előnyök és az adatok, amelyek szerint a testmozgás segít a depresszió kezelésében, hatalmas lehetőséget jelentenek – mondta Noetel.

Az eredmények összhangban vannak azzal, amit más tanulmányok is állítottak a mozgás előnyeiről – mondta Dr. Adam Chekroud, a Yale adjunktusa. Chekroud 2018-as tanulmánya több mint 1,2 millió amerikai bevonásával azt mutatta ki, hogy azok, akik rendszeresen mozogtak, mentálisan is erősebbek voltak. „A terápia és a gyógyszeres kezelés mellett a testmozgás jelentőségét is számba kell venni, amikor egy páciens hosszú távú mentális jóllétéről beszélünk. Egyik módszer sem csodaszer, minden lehetőséget meg kell próbálni és az egyéni preferenciák mentén kell összeállítani a kezelési tervet” – tette hozzá.

Bármilyen mozgás jobb, mint a semmi

Bár a tanulmány megerősítette, hogy minél többet és minél magasabb intenzitáson mozog valaki, annál jobb az egészségre nézve, nem kell profi sportolónak lenned ahhoz, hogy élvezd a testmozgás szervezetre gyakorolt pozitív hatásait. „A legnagyobb különbséget az edzés intenzitása jelentette, de még a séta is lényeges változást hozott. Bármilyen mozgás jobb, mint a semmi” – fogalmazott Noetel.

„Először azt gondoltuk, hogy azoknak, akik depresszióban szenvednek, lassan kellene bevezetniük a testmozgést. Azt találtuk viszont, hogy sokkal jobb egy világos program, amely arra törekszik, hogy legalább egy kicsit nyomás alá helyezze a pácienseket” – tette hozzá.

A motiváció problémája

Ha mozgásról van szó, sokan küzdenek motivációhiánnyal. Ha ehhez hozzájön még a depresszió, még nehezebb lehet elkezdeni. Noetel szerint a célkitűzés helyett olyan gyakorlatias eszközök segíthetnek, mint az edzőtárs, a személyi edző vagy egy fitnesz csoport, egyedül ugyanis sokkal nehezebb megtenni az első lépést, könnyebb elodázni az edzést másnapra, ha nem vár senki az edzőterem kapujában. A másik fontos dolog pedig – teszi hozzá -, hogy megtaláld azt a mozgásformát, amit örömmel tudsz csinálni.

„Légy kedves a jövőbeli önmagaddal, és tedd a mozgást olyan könnyűvé és vonzóvá, amennyire csak lehetséges, például szerezz be egy hangoskönyvet a sétához vagy próbálj ki egy jóga stúdiót” – mondta Noetel.

Minél jobban élvezed az edzést, annál magabiztosabb leszel az akadályok legyőzésében, ami azt jelenti, hogy valószínűbb, hogy kitartasz egy rendszer mellett.

Olvass tovább: A városi túrázás, mint fitnesz trend

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!