Balhétól mentes, boldog karácsony 7 lépésben

Igényesnő.hu Igényesnő.hu | 2023.12.21 | Karácsony | Olvasási idő: 5 perc
Balhétól mentes, boldog karácsony 7 lépésben

A bejgli, a halászlé és az ünnepi fények mellett sokaknál ugyanúgy családi hagyomány az idővel való versenyfutás, a hangos veszekedés, a desszert után pedig automatikusan jön a Bila-Git. Íme, néhány praktikus tipp, ha idén is megfogadtad, ezúttal tényleg másképp lesz.

A karácsonyi időszak jelentős kihívás elé állítja az immunrendszert: az influenzaszezontól kezdve, az alkoholmámoron át a túlevésig és a családi vitákig az egészség megőrzése szempontjából mind fizikailag, mind mentálisan embert próbáló feladat, amely gyakran beárnyékolja a meghitt ünnepi hangulatot. Nézzük, hogyan vészelheted át ezt az időszakot egészségesen és hogyan lehet idén valóban balhétól mentes, boldog a karácsony.

Karácsonykor is tarts mértéket az asztalnál

Sprint helyett érdemes egy hosszú távú maratonként tekinteni a karácsonyi étkezésekre. Gondold át, hogy mit fogsz enni egész nap. Egy-egy alkalom nem árt különösebben az egészségednek, ha viszont azok közé tartozol, akik számára ez az időszak a végeláthatatlan, közös családi étkezésekről szól, érdemes előre tervezni – és tartanod magad hozzá. Ne feledkezz meg róla, hogy a szervezetnek az ünnepek alatt is legalább 20 percre van szüksége a jóllakottság érzéséhez. Ha teheted, tarts egy rövid szünetet, sétálj egy kört vagy játssz a gyerekekkel az előétel és a desszert között.

Nincs karácsony családi balhé nélkül

Sokak számára a nézeteltérések és a családi veszekedések szintén kiszámítható részét jelentik a karácsonynak. A trükk az, hogy készülj fel. Tekints úgy a családi összejövetelre, mint egy munkaértekezletre: készülj fel a kulcsfontosságú pontokból, tervezd meg a stratégiád, a kellemetlen kérdésekre adott válaszaidat, ha szükségesnek érzed akár gyakorolhatod is ezeket a mondatokat. Ha pontosan tudod, hogy mire számíthatsz és felkészülsz rá, kevesebb eséllyel fogsz robbanni és könnyűszerrel leszerelheted ezeket a támadásokat.

Élj együtt a téli időszakkal

A téli napfordulóval újra elkezdenek hosszabbodni a nappalok. Ahelyett, hogy tiltakoznál a hideg és a sötét ellen, próbálj meg a közelgő változásra összpontosítani. Hamarosan túl vagyunk a tél közepén, innentől kezdve lassan de biztosan haladunk tavasz felé. Ez a megközelítés segíthet, hogy ez az időszak valóban a pihenésről, a belső nyugalomról szóljon. Ha pedig teheted, fedezd fel a természet téli szépségét, a természetben eltöltött idő, valódi terápia a szervezetnek.

Előzd meg az influenzát

Az influenza általában december és január körül tetőzik. Ha karácsonyt egy olyan személlyel töltöd, aki klinikailag érzékeny, győződj meg róla, hogy a házban lévő összes gyerek naprakész az oltásaival. Ha pedig valaki megjelenik az ajtóban köhögve, szipogva udvariasan kérd meg, hogy jöjjön vissza egy másik alkalommal.

Az év egyik legmagányosabb időszaka

Mivel az ünnepeket általában a családi és társas összejövetelekkel aposztrofálják, ez csak tovább erősíti a magány és elszigeteltség érzését az érintetteknél. Vannak, akik messze élnek a családjuktól és valamilyen oknál fogva nem tudnak találkozni, mások elveszített szeretteiket gyászolhatják vagy egy feszült családi kapcsolatot próbálnak kezelni – az ünnepek pedig csak kellemetlen emlékeztetői ezeknek a veszteségeknek. Megint másoknál az ünnepi időszak olyan családokat hoz össze, akik inkább külön lennének. Bármelyik is az ok, az ünnepek hatása a mentális egészségre mélyreható lehet. Míg sokak számára ez az év legcsodálatosabb időszaka, másokat kellemetlen érzések keríthetnek hatalmukba az ünnepek közeledtével. Minél inkább támogatjuk az empátia és megértés kultúráját az ünnepekkel járó összes érzelem körül, annál jobban erősíthetjük közösségeinket, és segíthetünk egymásnak, amikor számít. És ez lehet az az időszak az évben, amikor ez a leginkább számít.

Fogyaszd felelősséggel

A túlzott alkoholfogyasztás gyakran ördögi körhöz vezet, ahol az alkohol segít a stressz enyhítésében rövid távon, de hosszú távon súlyosbítja a mentális problémákat. Ügyelj a mértékre az ünnepek alatt is, hogy januárban újult erővel vehesd az új év kihívásait.

Ne feledkezz meg az alvásról

Az egészséges étrend és a mozgás mellett az alvás az egészség harmadik pillére, de a legtöbben annyira elfoglaltak, hogy a kötelezettségek gyakran az alvás rovására mennek – különösen igaz ez az ünnepi időszak előtt.

Olvass tovább: Így még biztosan nem beszéltél magadhoz. Pedig kellene.

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként az újdonságokról!